Kleur zonwering kiezen

Zonwering

De juiste kleur zonwering kiezen

Wanneer je de doekkleur van de zonwering kiest, kijk je meestal naar welke kleur je het mooist vindt. Maar wist je dat de kleur ook effect heeft op de functies van de zonwering? De ene kleur geeft ’s nachts veel privacy, de andere kleur werkt heel goed om verblinding door de zon tegen te gaan. Welke kleur voor jou het beste is, heeft alles te maken met wat jij belangrijk vindt.

Bezoek de showroom Offerte aanvragen

Wat is een zonnestraal?

Zonnestralen bestaan uit drie verschillende onderdelen. 

  1. Ultraviolette straling: deze is onzichtbaar voor ons mensen maar kan wel gevaarlijk zijn bij overmatige blootstelling. 
  2. Zichtbare straling. Dit is de straling die zorgt dat we vormen, contrast en kleur kunnen waarnemen. 
  3. De korte golf-infraroodstraling: het deel wat wij ervaren als warmte.

De zonnestralen kunnen we als prettig ervaren, maar we kunnen er ook last van hebben. Daarnaast zorgen zonnestralen ook voor de (ongewenste) opwarming van onze woning in de zomer en kunnen ze in de winter juist zorgen dat we lagere energielasten hebben. Het gebruik van zonwering is een ideale, bewezen oplossing voor het effectief omgaan en spelen met de zon. 

bg_light_grey
Zonwering kiezen Pothuizen Zonwering & Veranda's

Een zonnestraal en zonwering

Wanneer een zonnestraal op de zonwering van een woning valt gebeuren er verschillende dingen:

  • Een deel van de stralen treden de woning binnen. Deze worden doorgelaten door het doek. Dit deel zorgt voor de warmte in huis en noemen we de transmissiewaarde.
  • Een tweede deel van de stralen worden door de zonwering teruggekaatst (gereflecteerd). Dit deel komt de woning dan ook niet binnen en noemen wij de reflectiewaarde.
  • Het laatste deel van de zonnestralen wordt door de zonwering geabsorbeerd. Dit deel komt de woning dan ook niet binnen en heet de absorptiewaarde.
  • Welk percentage van de stralen binnentreedt, terugkaatst of wordt geabsorbeerd is volledig afhankelijk van het materiaal en de kleur van het zonweringsdoek.

Zonwerende eigenschappen

Laten we als eerste kijken naar de zonwerende eigenschappen van lichte en donkere kleuren. Hiervoor zijn de volgende basisprincipes van toepassing:

  • Witte zonwering reflecteert zonlicht, maar absorbeert minder. In cijfers: witte zonwering reflecteert 58% van het licht, absorbeert 30%. Er komt nog 12% licht uw woning binnen.
  • Zwarte zonwering absorbeert veel zonlicht, maar reflecteert minder. In cijfers: zwarte zonwering absorbeert 90%, reflecteert 5% en slechts 4% komt nog uw woning binnen.
  • Zwarte zonwering absorbeert meer zonlicht dan dat witte zonwering reflecteert. Daarom blijft er bij zwarte zonwering minder warmte/zon over om uw woning binnen te dringen dan bij witte zonwering.

Natuurlijk zijn er meer kleuren dan zwart en wit. Donkere kleuren zonwering lijken qua eigenschappen en functies het meeste op zwarte zonwering. Lichte kleuren zonwering zoals licht geel lijken qua eigenschappen en functies het meeste op witte zonwering. Alle overige kleuren zonwering vallen qua eigenschappen en functies tussen witte en zwarte zonwering in. 

Bezoek de showroom Offerte aanvragen

Zonwering tuin Pothuizen Zonwering & Veranda's

Functies en functionaliteit

Naast zonwerende eigenschappen, zijn ook andere zaken van belang in de keuze voor zonwering. Wil je bijvoorbeeld verblinding tegengaan? Of ’s nachts veel privacy? Of is het juist belangrijk om contact met buiten te houden? Al deze functies hebben invloed op de kleurkeuze. In onderstaande tabel een overzicht van vier kleuren in combinatie met hun invloed op de functies van zonwering. 0 is het minst effectief, 4 is zeer effectief.

  Wit Grijs Zwart Grijs (opaak of 0% opening)
Verblinding tegen gaan 1 3 3 4
Nacht privacy 2 2 2 4
Visueel contact naar buiten behouden 1 2 2 0
Gebruik natuurlijk daglicht 2 2 1 0

Zoals we in de tabel terugzien is iedere kleur op een andere manier effectief. Is het zicht naar buiten van groot belang? Dan is grijze opaak zonwering niet de beste optie, omdat deze niet transparant is. Deze kleur is juist wel weer geschikt als je verblinding optimaal wilt tegengaan of wanneer de nachtprivacy van groot belang is.

Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft. Mensen kijken niet naar binnen, maar jij nog wel naar buiten.

Wij adviseren je graag in jouw keuze. Kom naar de showroom en ontdek welke zonwering het beste is in jouw situatie.

Projecten

Projecten waar we trots op zijn

Overkappingadviseurs folder
Downloads

Download de folder van de Overkappingadviseurs

Bekijk hier onze folder, laat je inspireren en geniet van een heerlijk najaar. 

 

Bekijk de folder Naar de webshop

Deskundig advies

Altijd maatwerk

Aankoopgarantie

Vakkundige montage